maandag 28 januari 2019
Het tijgerblauwtje wordt in Nederland zeer zelden gezien. En al helemaal niet in de winter! Toch werd er op 24 januari een tijgerblauwtje gezien in Amersfoort.
"Moet je zien wat in ons huis zit! Niet te vangen. Maar zal het niet lang maken."
Dat schreef Carla Greefhorst op 24 januari op de Facebookpagina van De Vlinderstichting. Op de foto staat een tijgerblauwtje, een vlinder die in Nederland en België maar zelden wordt gezien. En ook de timing is op z'n zachtst gezegd bijzonder: deze vlindersoort overwintert als rups, en zou er nu dus helemaal niet moeten zijn.
Tijgerblauwtjes komen in de gematigde streken over de hele wereld voor, maar worden in Nederland en België slechts zeer zelden als trekvlinder aangetroffen.
Waarschijnlijk is dit tijgerblauwtje dan ook niet op eigen kracht naar Nederland gekomen. De kans is groot dat hij is meegelift uit Zuid-Europa of uit Afrika: op peulvruchten zoals sperzieboontjes of peultjes. De rups leeft namelijk binnenin de peul en overwintert daar ook.
Eenmaal in een warme woonkamer raakt de natuur in de war: door de hoge temperatuur denk dat rups dat het zomer is en verpopt zich. Enkele dagen later vliegt er dan een prachtige blauwe vlinder rond. Dit gebeurt vaker. In ons land zijn er vaker meerdere meldingen van tijgerblauwtjes in woonkamers en supermarkten.
In 2001 en 2006 zijn er relatief veel tijgerblauwtjes in ons land gezien. Daarna wordt het tijgerblauwtje bijna jaarlijks gezien, in sommige jaren met 5-10 exemplaren per jaar. In Europa komt het tijgerblauwtje vooral voor in het gebied rondom de Middellandse Zee, maar ook in Midden-Frankrijk en Zwitserland. In België, Duitsland en Groot-Brittannië wordt hij alleen als 'zwerver' gevonden.
Kolibrievlinders overwinteren in Nederland
20-feb-2021
Vlinders in winterrust
10-jan-2019
Wintervlinders
20-nov-2017
Tientallen vlinders met kerst
27-dec-2015