Nieuwsbericht

Krijgen de vlinders weer een ouderwetse junidip?

donderdag 27 mei 2021

Voorheen was de term junidip algemeen bekend onder de vlinderaars. De voorjaarsgeneraties van veel vlinders waren over hun hoogtepunt of helemaal weg en de zomergeneraties waren er nog niet. De laatste jaren is die dip verschoven naar half tot eind mei, maar het lijkt erop dat er dit jaar half juni maar heel weinig vlinders zullen vliegen.

Het bont dikkopje vliegt nu, maar is half juni uitgevlogen. Het bont dikkopje vliegt nu, maar is half juni uitgevlogen.

We zijn de afgelopen jaren gewend dat de vliegtijd van veel voorjaarsvlinders eerder begint en ook eerder is afgelopen. Dat zorgde ervoor dat er in de loop van mei al duidelijk minder vlinders te zien waren. Dit jaar is het anders, want door het koele weer in april en mei zijn veel vlinders later uit hun pop gekropen. De vliegtijd is ook wat langer dan normaal. Met goed, warm en zonnig weer maken de vlinders veel meer vlieguren waardoor ze eerder zijn versleten en eerder zullen sterven. Dat is niet erg, want als ze veel hebben kunnen vliegen, hebben ze zich waarschijnlijk ook goed kunnen voortplanten. Mannetjes hebben veel vrouwtjes kunnen vinden om mee te paren en bij goed weer kunnen vrouwtjes, doordat ze veel kunnen vliegen, veel eitjes afzetten op de voedselplant van de rups. De vlinders hebben dit voorjaar veel minder kunnen vliegen, maar blijven daardoor wel langer aanwezig, omdat ze ook minder slijten. Op veel dagen waren er wel momenten waarop ze actief konden zijn en zich met de voortplanting konden bezighouden. Het koele voorjaar hoeft dus niet te betekenen dat het een slecht vlinderjaar wordt.

Screenshots van de vliegtijdverwachting voor dagvlinders, links rode lijn bij 27 mei en rechts rode lijn bij 18 juni. Screenshots van de vliegtijdverwachting voor dagvlinders, links rode lijn bij 27 mei en rechts rode lijn bij 18 juni.
Het bruin zandoogje vliegt nu nog niet, maar komt in de loop van juni tevoorschijn . Het bruin zandoogje vliegt nu nog niet, maar komt in de loop van juni tevoorschijn .

De Vlinderstichting heeft een tool die een verwachting geeft van de vliegtijd van de vlinders. Die inschatting wordt gemaakt door de temperatuursom van de afgelopen tijd en een negendaagse weersvoorspelling, waarbij verwachte temperatuur en straling worden meegenomen in de berekeningen. Als we deze voorspelling nu, rond 27 mei, bekijken zien we dat flink wat vlinders zijn met dikke balken, dat wil zeggen, vlinders die nu in de top van hun vliegtijd zijn. Bekijken we de situatie rond 18 juni dan is er alleen een dikkere balk is bij het hooibeestje. Alle andere vlinders zijn dan of op het eind van hun vliegtijd of zijn nog niet verschenen. Uiteraard zullen deze verwachtingen dagelijks veranderen. Een flinke warme zonnige periode kan betekenen dat er een aantal vlinders toch volop vliegen half juni. We zijn benieuwd!

Bekijk de vliegtijdverwachting

2021 Junidip Natuurbericht