Nieuwsbericht

Eindelijk zijn er weer vlinders!

woensdag 3 juli 2024

Na wekenlang maar erg weinig vlinders te hebben gehad komen nu de zomergeneraties los. De koolwitjes zijn er eindelijk weer en ook lijkt het een prima zomer te worden voor atalanta en dagpauwoog. Ga op pad de komende weken en geef de vlinders die je tegenkomt door.

Na wekenlang nauwelijks koolwitjes te hebben gezien komen ze nu tevoorschijn, hier een groot koolwitje op kale jonker. Na wekenlang nauwelijks koolwitjes te hebben gezien komen ze nu tevoorschijn, hier een groot koolwitje op kale jonker.

Door het meetnet vlinders, waar meer dan duizend mensen wekelijks vaste routes lopen, kunnen we goed zien hoe het met de verschillende soorten gaat vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen dertig jaar.

Vanaf de eerste helft van mei was het erg stil wat betreft dagvlinders. Er is altijd een dip in het voorjaar, als de voorjaarsgeneraties zijn uitgevlogen en de zomergeneraties er nog niet zijn. Dit jaar was deze junidip echter wel erg diep. De koolwitjes die normaal gesproken altijd wel te zien, waren er nauwelijks en ook andere vlinders waren maar mondjesmaat aanwezig. Dat de junidip tegenwoordig al in mei begint is gebruikelijk. Door de klimaatverandering is deze weken naar voren geschoven. Maar dit jaar duurde hij wel erg lang, mede door het koele, natte en sombere weer in mei. Maar nu lijkt de dip toch echt voorbij. De zomervlinders, bruin zandoogje en groot dikkopje zijn er nu en ook de tweede generaties van bijvoorbeeld boomblauwtje, landkaartje en de koolwitjes vliegen nu. En mogelijk dat deze in flinke aantallen te zien zullen zijn, want juist door het vochtige voorjaar stonden de waardplanten, waarvan de rupsen eten, er prima bij.

De aantallen vlinders die gemiddeld per monitoringroute worden geteld. Rood is de periode 1990 tot 2023; blauw is de lijn van dit jaar, 2024. Dit zijn voorlopige gegevens, nog niet gewogen en gevalideerd. (Bron: Meetnet vlinders (NEM)) De aantallen vlinders die gemiddeld per monitoringroute worden geteld. Rood is de periode 1990 tot 2023; blauw is de lijn van dit jaar, 2024. Dit zijn voorlopige gegevens, nog niet gewogen en gevalideerd. (Bron: Meetnet vlinders (NEM))

 

Ook de dagpauwoog komt nu met een nieuwe generatie en die zou wel eens groot kunnen zijn. In maart en april werden er veel dagpauwogen gezien en een aantal weken geleden werden er ook grote aantallen rupsen van dagpauwoog gemeld. Deze rupsen, die in grote groepen in de brandnetel zaten, zijn inmiddels verpopt en komen nu en de komende weken tevoorschijn. De atalanta is ook veel aanwezig. Die krijgt in de loop van de zomer nog een generatie, die met name in augustus en september te zien is. Het hooibeestje heeft op dit moment een echte piek en er worden er veel meer geteld in de monitoringroutes dan het gemiddelde van de afgelopen dertig jaar. Een andere algemene graslandvlinder, het icarusblauwtje, had een zeer matige eerste generatie in mei. In de loop van juli verschijnt de volgende generatie. We zijn benieuwd of dit fraaie blauwtje zich weer kan herstellen. Geef allemaal uw waarnemingen door, dan houden wij u op de hoogte hoe het met de vlinders gaat.

Meetnet vlinders

Het meetnet vlinders is een onderdeel van het Landelijk Meetprogramma Vlinders dat wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV en onderdeel is van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM).

Meer over meetnet vlinders

2024 AglaisIo AraschniaLevana Atalanta Boomblauwtje BruinZandoogje CelastrinaArgiolus CoenonymphaPamphilus Dagpauwoog dagvlinders dagvlinderverwachting GrootDikkopje Hooibeestje Icarusblauwtje Junidip KarsVeling koolwitjes Landkaartje ManiolaJurtina Meetnet MeetnetVlinders Natuurbericht NEM OchlodesSylvanus PolyommatusIcarus VanessaAtalanta zomergeneratie