Nieuwsbericht

Maaien tegen de klippen op

woensdag 27 november 2024

Misschien herken je het dilemma wel. Je wilt ergens gaan maaien, maar hoe doe je dat met zo min mogelijk schade aan insecten? In aflevering 72 van Toekomst voor Natuur spreekt Anthonie met Yavanna Aartsma, onderzoeker bij Wageningen Environmental Research, en Koen Verhoogt, projectleider bij De Vlinderstichting. Waarom maaien we eigenlijk? Kun je niet veel beter de natuur haar gang laten gaan?

Yavanna Aartsma & Koen Verhoogt Yavanna Aartsma & Koen Verhoogt

Het blijkt toch iets genuanceerder te liggen dan dat. Om graslanden te behouden is begrazing of maaibeheer nodig. Maar maaibeheer blijft de gemoederen bezighouden. Zo ontstond er recent discussie over klepelmaaien door de waterschappen. Waar gaat die discussie eigenlijk om? En hoe komen we eruit?

"Dat maakt het ook meteen een moeilijke discussie, want ja, je kan niet voor je iets pleiten dat iets heel goed is zonder dat je weet waarom het zo goed is, dus dat je het nog niet onderzocht hebt. Dat zien we wel gebeuren, dat er eigenlijk claims gemaakt worden die niet met onderzoek onderbouwd zijn."

Beheerders van graslanden, bermen, dijken en watergangen hebben verschillende mogelijkheden om maaibeheer zo gunstig mogelijk te laten uitpakken voor natuur. In deze aflevering bespreken we ze en geven we praktische tips. Ook gaan we in op innovaties aan maaimachines, die in een nieuw OBN-onderzoek (verschijnt binnenkort) op hun ecologische effectiviteit zijn beoordeeld. Wat komt daaruit? En hoe komen we verder met maaibeheer in de Lage Landen?

 "Een klepelmaaier is eigenlijk een heel robuuste machine, die op hele hoge snelheid metalen kettingen rond spint, die de vegetatie kapot slaat."
 "En dan kun je je gewoon voorstellen dat het onmogelijk is voor niet vliegende kleine ongewervelden om daaruit aan te ontsnappen."

 Aflevering 72 is nu te beluisteren op jouw favoriete podcastplatform! Een aflevering over maaidilemma’s, actueel en voor veel natuurliefhebbers een zoektocht.

Luister nu

Leestip

Elke aflevering vraagt Anthonie zijn gast om een leestip voor de luisteraars. Ter inspiratie, verdieping of gewoon om je te verwonderen over de natuur. De leestip van Koen is ‘Waarom wespen rupsen hersenspoelen’ van Matt Simon over hoe dieren door hun bijzondere aanpassingsvermogen als soort weten te overleven in de meest extreme omstandigheden. Yavanna tipt ‘De wesp’ van Seirian Sumner. Een populair-wetenschappelijk boek over de wesp, een onmisbaar insect voor de biodiversiteit.

Laat een reactie achter

We vinden het leuk als je met ons deelt wat deze podcastaflevering of een andere aflevering je bracht. Je kunt ons bereiken op onze sociale mediakanalen of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl. Voor updates en kijkjes achter de schermen, volg ons via @toekomstvoornatuur.bsky.social op Bluesky, @toekomstvoornatuur op Instagram en @toekomstnatuur op X.

Over de podcast

Toekomst voor Natuur: Dé podcast over natuur in de Lage Landen. Ontmoet de onvoorstelbare rijkdom van natuur in de Lage Landen door de ogen van Anthonie Stip, een ervaren natuurbeschermer, en zijn gasten. Bijna 70 uur aan inspirerende gesprekken over de veerkracht en rijkdom van onze natuur. Nieuwe afleveringen verschijnen elke 2 weken op zaterdag.

Meer informatie over de podcast en de host

AnthonieStip beheer KoenVerhoogt maaien OBN onderzoek podcast ToekomstVoorNatuur YavannaAartsma