woensdag 2 april 2025
De lokroep van de wildernis heeft al velen getrokken. Filosofe Linde De Vroey was als kind betoverd door wilde natuur. Ze vond die betovering terug toen ze met haar handen in de aarde werkte op een biologische boerderij. Het bracht haar op het spoor van rewilding, waarnaar ze promotie-onderzoek verricht. Hoe ontwikkelde het denken over wildernis? En hoe beleeft Linde de wildernis zelf?
“Ik zie rewilding als een visie op het landschap waarin mensen de eigenheid of eigenzinnigheid van het wilde landschap maar ook van de plek weer in hun hart kunnen sluiten.”
In aflevering 81 van de podcast Toekomst voor Natuur spreekt Anthonie met Linde De Vroey over haar filosofische zoektocht naar de essentie van rewilding en wildernis. Hoe heeft het denken over de wildernis zich in de afgelopen anderhalve eeuw ontwikkeld?
"Het overgrote deel van de geschiedenis van de mensheid was het niet nodig om de natuur te beheren. Dan moesten we inderdaad proberen om die wildernis buiten te houden. En nu moeten we plotseling die wildernis gaan beschermen. Het is logisch dat we niet altijd weten hoe dat dan moet."
Aan de hand van drie gebieden nemen Anthonie en Linde je mee in de invloed van de plaatst en culturele context op wildernis. Yellowstone National Park als grondlegger van het concept wildernis in de 19e eeuw, de Oostvaardersplassen als Europees icoon van wildernis met alle controverse die volgde en de Schotse Hooglanden waar de baseline voor verwildering afwijkt van veel andere plaatsen. Anthonie en Linde zoeken de grenzen op van rewilding in de Lage Landen. Hoe geven we wildernis een plek in ons dagelijks leven? En welke natuur krijgt dan de ruimte?
"Wildernis bestaat niet in isolatie, je kan er een hek rond zetten, maar je kunt het niet afschermen."
Ook duiken ze nog even de tuin in, want die blijkt een belangrijke rol te hebben in het herstel van de relatie tussen mens en omgeving. Kunnen we wildernis weer als een thuis zien? Linde denkt van wel, want in haar eigen woorden: "Het gekke is ook, hoe meer dat je een plek thuis noemt, hoe minder wild dat die plek ook gaat lijken."
Aflevering 81 is nu te beluisteren op jouw favoriete podcastplatform!
Een aflevering waarin we de grenzen van cultuur en natuur verkennen. Waarin we ons door de wildernis laten lokken om betoverd te raken van eigenzinnige natuur.
Elke aflevering vraagt Anthonie zijn gast om een leestip voor de luisteraars. Ter inspiratie, verdieping of gewoon om je te verwonderen over de natuur. 1 april verscheen het boek Verwilderen bij Uitgeverij Ertsberg, waarin Linde haar zoektocht naar wildernis en de grens tussen cultuur en natuur prachtig beschrijft. Anthonie mocht het boek al lezen en geeft het als leestip mee aan luisteraars van Toekomst voor Natuur.
Linde heeft twee leestips voor de luisteraars. 'A sand county almanac' van Aldo Leopold, onlangs in het Nederlands vertaald als 'Denken als een berg'. En 'De levende berg' van Nan Shepherd.
Alle leestips van deze en vorige afleveringen kun je downloaden in één lijst. Ga hiervoor naar vlinderstichting.nl/toekomstvoornatuur en scroll naar beneden naar 'Leestips'.
Reacties op deze of eerdere afleveringen zijn van harte welkom! Je kunt ons bereiken op onze sociale mediakanalen of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl. Voor updates en kijkjes achter de schermen, volg ons via @toekomstvoornatuur.bsky.social op Bluesky en @toekomstvoornatuur op Instagram.
AnthonieStip LindeDeVroey podcast rewilding ToekomstVoorNatuur