Podcast Toekomst voor Natuur

Podcast: Toekomst voor natuur

Zakt de moed je wel eens in de schoenen van al het negatieve nieuws over natuur? Verdiep jij je graag en wil je weten hoe het echt zit met de wolf, bosbeheer of wildernis? Dan is onze podcast Toekomst voor Natuur echt iets voor jou. Elke twee weken op zaterdag publiceren wij een nieuwe aflevering over een actueel of tijdloos natuuronderwerp. We duiken de geschiedenis in, spreken spraakmakende mensen uit Nederland en België en laten je kennismaken met onverwachte invalshoeken en verhalen. Ontmoet de onvoorstelbare rijkdom van natuur in de Lage Landen door de ogen van een ervaren natuurbeschermer, podcast host Anthonie Stip.

Luister hier 

 

Toekomst voor Natuur: Ruim 70 uur aan inspirerende gesprekken over de veerkracht en rijkdom van onze natuur.

Video credits: Jeffrey van Houten (camera & regie), Jeffrey van Houten, Dick Harrewijn, Onze Natuur (Wildlife), Anthonie Stip (presentatie), Marjelle Molenaar, Amber van Amsterdam (productie)

Over de podcast host

Anthonie Stip (Bron: Kim Huskens) Anthonie Stip (Bron: Kim Huskens)

De host van Toekomst voor Natuur is Anthonie Stip (1991). Hij maakt de podcast sinds begin 2022. Anthonie is een gedreven natuurbeschermer én podcastmaker die sinds 2014 voor De Vlinderstichting werkt als projectleider. Veel mensen kennen Anthonie van cursussen, lezingen of presentaties die hij geeft over bijvoorbeeld ecologisch groenbeheer, wilde bijen, landbouw & natuur of actualiteiten in de natuurbescherming.

Andere taken bij De Vlinderstichting

Anthonie is initiatiefnemer van Kleurkeur – het keurmerk voor ecologisch bermbeheer – en betrokken bij tal van ontwikkelingen in landbouw en natuur: de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw, Rotterdam de Boer op, de nectarindex en sinusbeheer. Voor zijn inzet werd hij uitgeroepen tot één van de Duurzame Jonge 100 in 2021. Ook is Anthonie sinds 2022 onderdeel van het Managementteam van De Vlinderstichting.

Ideeën groeien

Regelmatig ontstaan ideeën voor nieuwe afleveringen van zijn podcast Toekomst voor Natuur als hij bezig is in zijn tuin. “Onder het zaaien, wieden en snoeien kan ik mijn gedachten heerlijk laten gaan. Een briljant idee voor mijn podcast is dan zó geboren!”

Contact

Wil je in contact komen met Anthonie of reageren op de podcast? Dat kan, laat onderaan deze pagina je reactie achter. Anthonie geeft regelmatig lezingen voor bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. Je kunt hier een lezing aanvragen. Anthonie is tevens beschikbaar voor interviews, samenwerking en briljante ideeën.

Podcastprestaties

Toekomst voor Natuur wordt door duizenden mensen beluisterd en gewaardeerd. Enkele mijlpalen en successen van de podcast:

  • Vanaf september 2023 is de podcast in de Nederlandse geschiedenis opgenomen als nationaal audiovisueel erfgoed door het archiveren ervan bij Beeld & Geluid.
  • Toekomst voor Natuur belandde in de top 10 voor de publieksprijs bij de Dutch podcast awards 2023
  • Begin januari 2024 werd de podcast voor de 100.000e keer beluisterd. Wat een bereik!
  • Kort daarna verscheen de 50e aflevering, weer een prachtige mijlpaal.
  • Toekomst voor Natuur aflevering 15 vormde de inspiratiebron voor de film Het Vergeten Leven van Nederland van filmmaker Rik van der Linden. In aflevering 70 vertelt Rik hierover.

Best beluisterde afleveringen

Ben je benieuwd waar de meeste luisteraars voor zijn gegaan? Hieronder vind je de huidige top 5 beluisterde afleveringen.

  1. Aflevering 1 Natuurbescherming is emotie - David Kleijn over 20 jaar natuurbeheer en de rol van onderzoek.
  2. Aflevering 2 Het verlangen naar wildernis - Liesbeth Bakker over wilde natuur en rewilding.
  3. Aflevering 36 Toekomst voor soortenrijke graslanden met graslandnerds - Stephanie Schelfhout en An De Schrijver
  4. Aflevering 3 Levende landbouw - Ben Koks over zijn fascinatie voor boerenlandvogels en oude landbouwkennis
  5. Aflevering 47 Wolf, raaf en de grens tussen cultuur en natuur - Kristof Smeyers en Glenn Lelieveld

Waar te beluisteren?

Ben je nieuwsgierig naar de podcast? Toekomst voor Natuur is te vinden op bijna alle podcastplatforms, bijvoorbeeld Spotify, Apple podcasts en het youtubekanaal van De Vlinderstichting. Geen enkele aflevering missen? Volg de podcast op jouw favoriete podcastplatform!

Volg toekomst voor Natuur op Spotify

Volg toekomst voor Natuur op Apple Podcasts

Volg toekomst voor Natuur op het youtubekanaal van De Vlinderstichting

 

Ervaringen van luisteraars

"Ik ben fan van het eerste uur en wacht elke twee weken met ongeduld op de nieuwe aflevering. De onderwerpen en gasten zijn er steeds "boenk op" zoals we in Vlaanderen zeggen."

Kim Bronselaer

 

"Dit is mijn natuurmomentje, elke aflevering genieten!"

Cas Heikens

 

"Met enorm veel plezier en interesse luister ik al maanden naar alle podcastafleveringen van Toekomst voor Natuur. Het heeft mijn blik al enorm verruimd, en heel wat nieuwe inzichten en inspiratie gebracht! Vooral de verschillende onderwerpen maken de reeks zo boeiend: de ene keer gaat het over insectjes, de andere keer over beleid, dan gaat het weer de filosofische kant op..."

 Gertjan Bernaerts

 

"Al die uren luisteren hebben me wijzer gemaakt en geïnspireerd."

Rik van der Linden

 

"Wat ben ik blij met deze podcast. Zoveel kennis en ervaring. Het is voor mij een verrijking."

Magrietta de Vries

Reageren op de podcast

Reacties zijn welkom op X (Twitter) via @birdingstip en @ToekomstNatuur

Of vul onderstaande formulier in. 

Wil je reageren op de podcast?

Laat hier je reactie achter!