donderdag 28 mei 2020
De discussie over de eikenprocessierups en zijn bestrijding barst weer los. In 1Vandaag werd gisteren met deskundigen waaronder Kars Veling en Titia Wolterbeek van De Vlinderstichting besproken hoe we het beste met deze rups om kunnen gaan.
In de strijd tegen eikenprocessierups wordt gebruik gemaakt van bestrijdingsmethoden die erger zijn dan de kwaal. Beelden van spuitkanonnen, dode rupsen van onschadelijke vlinders en lijmbanden met dode vogels en vleermuizen doen veel stof op waaien. Maar hoe moet het dan wel?
Veel gemeenten spuiten met biologische baceteriepreparaten, zoals Xentari. Dat middel is dan wel 'biologisch', maar biologisch is niet altijd gezond," legt porjectleider Kars Veling uit. "Op een eik leven wel 250 verschillende insectensoorten, die sterven ook allemaal door het middel. En de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups gaan er ook aan dood, zoals mieren en wantsen."
Bekijk hier welke middelen jouw gemeente gebruikt om de eikenprocessierups te bestrijden
De eikenprocessierups kent vele vijanden, zoals sluipwespen, gaasvliegen, insectenetende vogels en vleermuizen. Het is dus van belang de natuurlijke omstandigheden als uitgangspunt te nemen. Want dan zorg je voor een natuurlijke balans, waardoor plaagdieren veel minder kansen krijgen.
Meer over natuurlijke beheersing van eikenprocessierups
De Vlinderstichting roept minister Carola Schouten op om samen met de provincies en gemeenten te komen tot een landelijke coördinatie van eikenprocessierupsbestrijding. Ook vragen wij de minister om huidige en toekomstige bestrijdingsmethoden tegen de eikenprocessierups te onderwerpen aan een brede toetsing op biodiversiteitseffecten. In tijden van insectensterfte is dat hard nodig.
Hoe komt een vlinder de winter door? #4
19-nov-2024
Hoe komt een vlinder de winter door? #3
7-nov-2024
Hoe komt een vlinder de winter door? #2
31-okt-2024
Hoe komt een vlinder de winter door? #1
28-okt-2024