Nieuwsbericht

Podcast ‘Toekomst voor Natuur’ meer dan 100.000 maal beluisterd!

donderdag 25 januari 2024

De podcast ‘Toekomst voor Natuur’ verschijnt al bijna twee jaar elke twee weken op zaterdag. In deze podcast gaat Anthonie Stip voor De Vlinderstichting op zoek naar toekomst voor natuur in de Lage landen. Welke plek heeft natuur in onze samenleving? En wat is natuur eigenlijk? Er zijn al meer dan vijftig afleveringen verschenen, die meer dan 100.000 maal zijn beluisterd.

In de podcast 'Toekomst voor Natuur' verkent Anthonie Stip elke twee weken een actueel of belangrijk natuuronderwerp. Dat doet hij met spraakmakende gasten uit Nederland en België. Anthonie: “We moeten het echt hebben over welke toekomst we voor natuur weggelegd zien in onze samenleving. In mijn podcast doe ik dat vanuit inspirerende verhalen van mensen die daar dagelijks mee bezig zijn. Natuur is zó veelzijdig, dat verwondert mij elke dag weer!”

Uiteenlopende gasten

Er komen zeer uiteenlopende mensen aan het woord in de podcast. Zo waren er afleveringen met Liesbeth Bakker over rewilding, met natuurfilosoof Martin Drenthen over Natuurethiek, met Arthur de Bruin over natuur onder water en met Gerard Ouweneel over een leven lang vogels. Het gaat dus over natuur, maar ook veel daaromheen.

Vlaamse gasten

Het is niet een puur Nederlandse podcast, want Anthonie ontvangt ook regelmatig boeiende gasten uit Vlaanderen. Luc de Keersemaeker had het over toekomstbestendig bosbeheer, Dennis de Ryck en Tobias Ceulemans over herintroducties en Stephanie Schelfhout en An de Schrijver gingen uitgebreid in op graslanden en het beheer daarvan

Thema's

Al meer dan 100.000 keer is de podcast beluisterd (Bron: Marjelle Molenaar & Amber van Amsterdam). Al meer dan 100.000 keer is de podcast beluisterd (Bron: Marjelle Molenaar & Amber van Amsterdam).

Er zijn afleveringen over het verleden, bijvoorbeeld over Linnaeus en Darwin, maar ook heel actuele thema’s komen aan bod. Zo sprak Anthonie met de minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal, op de dag dat er grote boerenprotesten waren bij Stroe op de Veluwe. Landbouw komt vaker terug in de podcast en ook daaraan verwante thema’s zoals stikstof, landbouwbeleid en agrarisch onderwijs. Maar ook het natuurbeleid zelf komt ‘natuurlijk’ regelmatig aan de orde. Met Frans Vera ging het over Natura2000 en de, volgens hem, lakse manier waarop de Nederlandse overheid daarmee omgaat. Ecoloog en Vlinderstichting medewerker Roy van Grunsven beschrijft hoe de Ecologische Autoriteit natuurdoelanalyses opstelt voor stikstofgevoelige natuur. Inmiddels zijn er al meer dan 50 afleveringen gemaakt en is de podcast al meer dan 100.000 maal beluisterd! Een geweldig aantal.

Meer informatie

  • Op zaterdag 20 januari is de 51-ste aflevering verschenen, met Caspar Janssen. Het gaat over zijn jarenlange ervaring als natuurjournalist, zijn drijfveren, inspiratiebronnen en meer.
  • De podcast is via alle gebruikelijke kanalen te volgen, waaronder via Spotify. Hier vind je alle afleveringen.

Podcast pagina

Wil je nog wat meer feitjes over deze podcast teruglezen of wordt je graag doorgestuurd naar de podcast op een ander podcastplatforms?

Lees verder

2024 AnthonieStip KarsVeling Natuurbericht podcast ToekomstVoorNatuur