In het buitenland: vliegt in de zomermaanden. De vlinders komen op licht.
Hügelmeisterspanner
la Veinée
De bandspanners hebben een bandtekening dwars over de vleugels.
Bij Ebert lezen we dat deze soort vooral voorkomt op kalkrijke hellingen.
(Hübner, 1813)
Voorvleugellengte: 12-14 mm. Een donkerbruin spannertje dat door de grove donkere spikkeling een tamelijk ruw uiterlijk heeft. Op de voorvleugel bevinden zich enkele zeer fijne, grillige witte dwarslijntjes. De achtervleugel is iets lichter van kleur.
De gegolfde spanner (Hydria undulata) is veel groter en lichter bruin met vele, dikkere witte gegolfde lijntjes.
Van deze soort is slechts één waarneming bekend uit 1966.
Verdwenen. Vroeger gekend uit de Kalkstreek in Namen, maar daar na 1980 niet meer waargenomen.
Het Iberisch Schiereiland, West- en Midden-Europa naar het oosten tot de Centraal-Aziatische gebergten. In Duitsland loopt de areaalgrens noordelijk van het Thüringer Woud, in het oosten tot West- en Centraal-Azië, in het zuiden: de westijke Middellandse Zee, de Balkan, Klein-Azië en in het noorden tot de Baltische staten.
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd. De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben. Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld. De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar. Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.
In het buitenland: walstro en bedstro.
Actualiteiten
Ontdek meerBlijf op de hoogte
Ontvang vlindernieuwsWord donateur
Steun De Vlinderstichting