Eind april-half november in twee, soms drie generaties. De vlinders laten zich overdag gemakkelijk opjagen. Ze vliegen vanaf de schemering en komen in kleine aantallen op licht.
Rups: juni-begin augustus en september-begin mei. De soort overwintert als rups en verpopt zich onder de grond.
Lesser Treble-bar
Sandheiden-Johanniskrautspanner
la Petit rayure
Anaitis efformata
De blokspanners hebben donkere aders en dwarslijnen die samen op de voorvleugels een blokkenpatroon vormen.
Sint-janskruid is de enige waardplant van deze blokspannersoort.
Aplocera: haplos is eenvoudig en keros is hoorn. Dus met eenvoudige antennes (althans met het blote oog).
efformata: ex is anders dan en formatus is gevormd. Anders gevormd dan de vorige soort (A. plagiata) wat betreft het abdomen.
(Guenée, 1857)
Voorvleugellengte: 16-19 mm. Lijkt sterk op de streepblokspanner (A. plagiata). De dwarsbanden op de voorvleugel zijn soms samengesmolten en kunnen erg vaag zijn. Het dwarsbandje in het wortelveld maakt een scherpe, niet afgeronde hoek van minder dan 90 graden.
Zie de streepblokspanner (A. plagiata).
Streepblokspanner (Aplocera plagiata).
N.B.: vergelijk behalve de uiterlijke kenmerken ook de tijd van het jaar waarin de rupsen voorkomen, het habitat en de waardplant(en).
Vrij algemeen. Komt verspreid voor ten zuiden van de lijn Amsterdam-Zwolle; uit de noordelijke provincies is slechts een enkele waarneming bekend. RL: niet bedreigd.
Vrij algemeen in het hele land.
Er is onvoldoende data om de soort te beoordelen voor de Rode Lijst van Vlaanderen (Veraghtert et al. 2023).
Marokko, het Iberisch Schiereiland tot de Balkan; in het oosten Wit-Rusland, de Krim, Georgië en Klein-Azië, in het noorden tot Zuid-Scandinavië en de Baltische staten. Niet in Ierland, Finland, Estland, Roemenië, op Sardinië en vermoedelijk ook niet op Sicilië. Ook niet bekend uit het Europese deel van Turkije.
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd. De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben. Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld. De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar. Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.
Vooral tuinen, akkerranden, graslanden, brede bospaden en duinen.
Sint-janskruid.
Actualiteiten
Ontdek meerBlijf op de hoogte
Ontvang vlindernieuwsWord donateur
Steun De Vlinderstichting