Half juni-begin augustus in één generatie; een partiële tweede generatie is zeldzaam. De vlinders zijn actief vanaf de schemering en komen zowel op smeer als op licht.
Rups: augustus-oktober. De rups foerageert vooral ´s nachts en schijnt vaker voor te komen op braamstruiken onder bomen dan op struiken op open plekken. De soort overwintert als pop in een losse cocon in de strooisellaag.
Buff Arches
Achat-Eulenspinner
la Râtissée
agaatvlinder, braamvlindertje
Habrosyne derasa, Thyatira derasa, Gonophora derasa, Thyatyra derasa
De schitterende tekening van deze vlinder doet denken aan een gevlamde steen. Ook de wetenschappelijke soortnaam wijst op gefixeerd vuur. Meer over Nederlandse namen
Habrosyne: habrosune is pracht, luister; dat slaat op het prachtige uiterlijk van de vlinder.
pyritoides: purites betekent van vuur en eidos betekent vorm. De vorm en kopergele kleur van de tekening op de voorvleugels.
(Hufnagel, 1766)
Voorvleugellengte: 17-20 mm. De voorvleugel valt op door de vuursteenachtige tekening, geëtst met een wit en oranjebruin zigzagpatroon; dit is vooral goed te zien in rusthouding.
Tot 40 mm; lichaam kastanjebruin, met een netwerk van kleine zwartachtig bruine streepjes; insnijdingen tussen de segmenten zwart; een zwarte lengtestreep over het midden van de rug; aan weerszijden van segment vier een grote, witte vlek boven het spiraculum; kop roodachtig bruin.
Zeer algemeen. Komt verspreid over het hele land voor. RL: niet bedreigd.
Algemeen in het hele land.
De soort staat op de Rode Lijst van Vlaanderen als Momenteel niet in Gevaar (Veraghtert et al. 2023).
Europa via Rusland tot Oost-Azië (Japan). In het zuiden via Klein-Azië en Iran tot Noord-India. In Scandinavië alleen in Zuid-Zweden en Zuid-Finland. In delen van Zuid-Europa nog niet gesignaleerd (Zuid-Spanje, Sicilië en Zuid-Griekenland).
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd. De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben. Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld. De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar. Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.
Vooral open bossen met hakhout; ook braamstruwelen langs graslanden en tuinen.
Gewone braam en framboos.
Blijf op de hoogte
Ontvang vlindernieuwsWord donateur
Steun De Vlinderstichting
linde-eenstaart
Sabra harpagula
vuursteenvlinder
Habrosyne pyritoides
groenige orvlinder
Polyploca ridens
gele eenstaart
Watsonalla binaria
lente-orvlinder
Achlya flavicornis
beukeneenstaart
Watsonalla cultraria