White-speck
la Leucanie orbicole
Alle grasuilen hebben een relatie met grassen.
De witte stip midden op de voorvleugel is niet groot maar wel opvallend en kenmerkend. Meer over Nederlandse namen
Mythimna: mithimna is een stad op het eiland Lesbos. Deze uitleg komt van Treitschke die 'Die Schmetterlinge von Europa' afmaakte na de dood van Ochsenheimer. Sodoffsky (1837) verbeterde de spelling naar Mithimna.
unipuncta: unus is één en punctum is stip, wijzend op de enkele witte stip in de niervlek
(Haworth, 1809)
Voorvleugellengte: 18-21 mm. Deze uil heeft een spits toelopende voorvleugel met een scherpe vleugelpunt, waarin een donkere schuine streep ligt. De kleur van de voorvleugel is licht tot donker zandkleurig bruin met een variabele zwartachtige spikkeling. Opvallend is de kleine witte stip in het middenveld, die het eindpunt vormt van een zeer dunne, soms nauwelijks zichtbare witte lijn, die deel uitmaakt van de hoofdader en in het wortelveld begint. De oranje gekleurde ringvlek en niervlek zijn meestal vaag; bij donkere exemplaren liggen ze in een lange oranjeachtige strook die vanuit de vleugelpunt naar het midden van de vleugel loopt. De achtervleugel is donker rookkleurig bruin.
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd. De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben. Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld. De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar. Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.
Graslanden.
Actualiteiten
Ontdek meerBlijf op de hoogte
Ontvang vlindernieuwsWord donateur
Steun De Vlinderstichting
windeweeskind
Aedia leucomelas
gouden daguil
Synthymia fixa
eenstipgrasuil
Mythimna unipuncta
astermonnik
Cucullia asteris
gevlamde grasuil
Eremobia ochroleuca
heremietuil
Ipimorpha retusa