Van mei tot oktober in twee generaties. De eerste piek in mei/juni en de tweede in september/oktober.
Rups: Juli en augustus en vanaf september overwinterend tot half mei.
Weißtannen-Nadelholzspanner
Corythée étranglée
Geometra vetustata; Geometra stragulata;
Literatuur
Prick, M. (2017). De witte sparspanner (Thera vetustata), nieuw voor de Nederlandse fauna (Lepidoptera: Geometridae). Entomologische Berichten 77 (1): 10-12.
Denis & Schiffermüller, 1775
De witte sparspanner onderscheidt zich van de sparspanner en de schijn-sparspanner door de vuilwitte tot grijzige grondkleur van de voorvleugel. Het middenveld is meestal langs de vleugelvoorrand donker en beperkt tot een grote vlek. Soms kunnen er meer naar de binnenrand enkele kleinere vlekjes bevinden
Zeer zeldzaam. In 2016 voor het eerst in Nederland (Vaals) waargenomen, sindsdien bijna jaarlijks een enkele waarneming uit zuidelijk Limburg.
Op westvlaanderen en Hainoot na bekent uit alle Belgische provincies. het zwaartepunt ligt in de Belgische Ardennen.
De soort staat op de Rode Lijst van Vlaanderen als Momenteel niet in Gevaar (Veraghtert et al. 2023).
Onder andere in de Duitse Eiffel
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd. De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben. Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld. De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar. Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.
Sparren (Picea spec.), voornamelijk gewone zilverspar (Abies alba)