Nieuwsbericht

Rupsen in de tuin

dinsdag 26 mei 2020

Na de eerste 'golf' vlinders in het voorjaar, verschijnen een paar weken later de rupsen. Sommigen zijn heel bekend, zoals de eikenprocessierups. Maar weet jij hoe de rups van de dagpauwoog er uitziet? Of die van de citroenvlinder? Wij maakten een overzicht.

De rups van de veelvraat, een nachtvlinder. Hij loopt vaak rond op zoek naar een plek om te verpoppen De rups van de veelvraat, een nachtvlinder. Hij loopt vaak rond op zoek naar een plek om te verpoppen

Als het voorjaar wordt laten de vlinders zich weer zien. Tot ver in het najaar kunnen we ervan genieten. Maar wist je dat de vlinders die je in het voorjaar ziet, vaak niet dezelfde zijn als in de zomer en het najaar? De meeste vlinders hebben inmiddels eitjes gelegd en gaan dood. Hun kinderen, de rupsen, zijn nu uit het ei gekropen. Over een paar weken zijn zij verpopt en zien we de nieuwe 'generatie' vlinders.

Droogte

De meeste rupsen zie je in mei en juni. Dat is geen toeval, want dan is er veel fris groen blad. Dat is ook meteen de reden waarom droogte in het voorjaar zo gevaarlijk is voor vlinders, het treft namelijk vooral de rupsen. Zij vinden dan weinig te eten en hebben het moeilijk. 

Kraamkamer

Wist je dat elke rups zijn eigen specifieke voedselplant heeft? Dat noem je de waardplant. Als je deze waardplanten in je tuin zet, heb je veel meer kans om vlinders te zien! Want vlinders hangen vaak rond in de buurt van hun waardplant, het is tenslotte hun kraamkamer. Op de foto de rups van de dagpauwoog op zijn enige waardplant, de grote brandnetel

Top 5 rupsenplanten

Welke rups is dit?

De rups van de zuringuil verschijnt meestal in juni De rups van de zuringuil verschijnt meestal in juni

Het rupsenseizoen is nu volop in gang. En het is niet altijd makkelijk om een rups een naam te geven! Want ze lijken helemaal niet op de vlinder die ze later gaan worden. En niet iedereen heeft natuurlijk een rupsenboek in de kast staan. Daarom geven wij je een overzicht van rupsen die je nu kunt vinden.

 

Naar het overzicht 

Schadelijke bestrijding moet stoppen.

De brandharen van eikenprocessierups zijn erg vervelend, de huidige bestrijding is een chaos. Beelden van spuitkanonnen die alle rupsen doden, schadelijke bestrijdingsmiddelen en zelfs lijmbanden met dode vogels en vleermuizen. De Vlinderstichting roept de overheid op om actie te ondernemen.

Lees meer

rupsen tuinen Voorjaar waarnemingen