Half juli-begin september in één generatie. De vlinders vliegen vanaf de schemering, bezoeken bloemen en komen soms op licht. Overdag kunnen ze opgejaagd worden uit de omgeving van de waardplant.
Rups: augustus-september. De rups leeft eerst in een vrucht van de waardplant, later vrij op de plant. De soort overwintert als pop in de grond.
Barred Rivulet
Zahntrost-Kapselspanner
la Périzome soulignée
Perizoma bifasciata, Cidaria bifasciata, Perizoma unifasciata, Larentia unifasciata
Ogentroost is de waardplant van deze spannersoorten hij is donkerder dan de ogentroostspanner.
Perizoma: perizoma is een gordel, peri is rond en soma is het lichaam. Vanwege de gelijkenis met een gordel of met gordels die de lijnen op de vleugels vormen als deze opgevouwen zijn.
bifaciata: een verschrijving van bifasciata. Bi is twee en fascia is een band; de twee bleke banden die de donkere band begrenzen.
(Haworth, 1809)
Voorvleugellengte: 9-11 mm. De grondkleur van de voorvleugel is dof grijsachtig bruin; de donkere grijsbruine, aan de buitenzijde gegolfde middenband is smal en heeft een lichtere binnen- en buitenrand. De hoeveelheid wit kan variëren. De achtervleugel is licht grijsbruin met een donkerder achterrand.
De kleine blokspanner (Pterapherapteryx sexalata) is groter, grijzer, fletser getekend en vliegt vroeger in het jaar.
De rupsen van de Perizoma-soorten lijken op elkaar. De waardplant kan behulpzaam zijn bij de determinatie.
N.B.: vergelijk ook de tijd van het jaar waarin de rupsen voorkomen en het habitat.
Zeldzaam. De meeste waarnemingen komen uit de kuststreek. RL: gevoelig.
Zeer zeldzaam en zeer lokaal in Vlaanderen; voorkomen erg versnipperd, van de kuststreek tot Oost-Brabant. In Wallonië zeer zeldzaam en lokaal.
De soort staat als Ernstig Bedreigd op de Rode Lijst van Vlaanderen (Veraghtert et al. 2023).
Van het Iberisch Schiereiland via heel Europa tot de Oeral en Kazachstan; de Britse eilanden en in het noorden tot Midden-Zweden en Zuid-Finland; in het zuiden: de westelijke Middellandse Zee-eilanden, Italië en Griekenland.
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd. De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben. Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld. De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar. Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.
Vooral graslanden op kalkrijke bodem en andere plaatsen met een korte grasvegetatie, zoals duinvalleien; soms randen van veel betreden bospaden en verwaarloosde stukken grond.
Ogentroost.
Actualiteiten
Ontdek meerBlijf op de hoogte
Ontvang vlindernieuwsWord donateur
Steun De Vlinderstichting