Het natuurgebied Wyldemerk is een gevarieerd natuurgebied in de Zuidwesthoek van Friesland. Zo rustig als het nu is, zo ruig was er het vroeger. Wyldemerk betekent namelijk wilde markt, en in vroeger tijden werden er op deze plek ruilmarkten, kermissen en paardenrennen gehouden. Mensen uit de omgeving kwamen naar deze plek om elkaar te ontmoeten, waarbij het er soms wild aan toe ging.
In de jaren zestig is men begonnen met de winning van zand voor de aanleg van de weg Balk-Koudum. Hierdoor is een flink aantal poeltjes en vennen ontstaan, die het gebied karakteriseren. De Wyldemerk is het hele jaar toegankelijk, maar omdat de paden niet verhard zijn, kan het gebied bij regenachtig weer wat lastig begaanbaar zijn. Ook zijn de hoogteverschillen lastig met een rolstoel of kinderwagen.
Wyldemerk is op 12 mei 2007 uitgeroepen tot het eerste officiële libellenreservaat van Nederland, en dat is niet zonder reden. De afgelopen jaren zijn er 35 soorten in dit gebied aangetroffen, waaronder ook een aantal bijzondere. Er is zelfs een speciale libellenwandeling uitgezet, waarbij je langs panelen komt met informatie over de leefwijze van libellen en de manier waarop verschillende soorten te herkennen zijn.
Lees hier ook de blog van Davide Knap, dan hoort u het ook eens van anderen.
De meest opvallende soort is de gevlekte witsnuitlibel. Deze libel is gemakkelijk te herkennen aan zijn witte gezicht. Om niet in verwarring te komen met andere witsnuitlibellen is het belangrijk om ook even naar het achterlijf te kijken, waar het mannetje van de gevlekte witsnuitlibel een mooie knalgele vlek heeft zitten.
De vroege glazenmaker is een echte zonaanbidder. Hij vliegt pas tegen de middag, of wanneer de temperatuur boven de 22 graden uit komt. De eitjes worden afgezet in krabbescheervelden en de mannetjes bewaken een eigen stukje krabbescheer totdat de vrouwtjes hun eitjes hebben afgezet.