Fochteloërveen

Fochteloërveen

Het Fochteloërveen is een uitgestrekt hoogveengebied op de grens van Friesland en Drenthe. Het hoogveen dat hier ligt, heeft zich door de eeuwen heen gevormd doordat er steeds een nieuw laagje veenmos groeit op het dode, onverteerde veenmos dat onder een laag regenwater staat. Omdat dit gebied niet wordt aangevuld met grondwater, is het ontzettend zuur en voedselarm. Dit zorgt ervoor dat hier bijzondere soorten planten en dieren kunnen leven. Net als in veel andere veengebieden, is in het Fochteloërveen aan turfwinning gedaan en het gebied was daardoor zelfs bijna helemaal verdwenen. In 1938 heeft Natuurmonumenten hier gelukkig een stokje voor gestoken door de eerste 200 hectare aan te kopen.

In het Fochteloërveen heb je echt een verrekijker nodig om de vlinders en libellen goed te kunnen zien. Zover je kijkt zie je het veenpluis en het wollegras van het hoogveen; je waant je in een oneindig uitgestrekt natuurgebied waar je niemand anders zult tegenkomen. Geen huizen, geen wegen, alleen rust en stilte. Je kunt hier dwalen door het uitgestrekte landschap, maar gezien de natte begroeiing is het slimmer om op de paden te blijven. Voor je het weet moet je een schoen in het veen achterlaten.

Noordse glazenmaker

Noordse Glazenmaker Noordse Glazenmaker

Het veengebied bevat heel veel water en is daarom een goede plek voor de noordse glazenmaker. De soort leeft als larve bij voorkeur in vennen en veenputjes met een zogenaamde veenmossoep. Het beheer van Natuurmonumenten in dit gebied is speciaal gericht op het in stand houden van dit veenmos, en de noordse glazenmaker profiteert hiervan. De noordse glazenmaker is een soort voor de meer ervaren libellenkijker, omdat deze erg lijkt op de venglazenmaker, die je ook kunt tegenkomen in het Fochteloërveen.

Andere libellen

Hieronder worden nog enkele libellen genoemd die te zien zijn in dit gebied. Klik op de naam van een libel voor meer informatie. U komt dan op de soortpagina van libellennet.