Tuinvlindertelling: 11 t/m 13 juli 2025

De volgende Tuinvlindertelling is van 11 t/m 13 juli 2025. Iedereen met een tuin of balkon kan mee doen. Tel je mee?

 

Wanneer is de telling en hoe vaak moet je tellen?

De tuinvlindertelling 2024 is dit jaar van vrijdag 2 augustus tot en met zondag 4 augustus. Je mag zo vaak tellen als je wilt. Eén keer tellen is al voldoende om mee te doen, maar je kan ook 2, 3, of 10 keer tellen in je tuin of op je balkon. Benieuwd naar de resultaten van afgelopen jaar? Die lees je hier.

Telling doorgeven

Mee doen met de tuinvlindertelling kan via tuintelling.nl. Het telformulier gaat open op vrijdag 2 augustus. Doe je dit jaar ook mee?

Ga naar de telling!

Wat als je tijdens de Tuinvlindertelling geen vlinders ziet?

Ook een telling met 0 vlinders is voor ons belangrijk om te weten. Geef dus ook die telling door! Zo krijgen we een compleet beeld van de vlinders (of het ontbreken van vlinders) in de tuinen. 

Wil je buiten de Tuinvlindertelling (na 4 augustus) jouw waarnemingen in de tuin doorgeven? Dat kan via Jaarrond Tuintelling (in jouw tuin) of ga op pad in de omgeving/de natuur en doe een flextelling.

Hoe herken je vlinders?

De eerste stap in het herkennen van vlinders, is om gebruik te maken van de herkenningskaart. Heb je deze nog niet, dan kan je hem gratis downloaden. Dit zou je al een goed idee moeten geven van de vlinders die je in je tuin tegen komt.

Download de herkenningskaart

Hoe gaat een vlindertelling in zijn werk?

  • Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich zien.
  • Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet.
  • Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat je vlinders twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: je ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geef je door: 3 dagpauwogen.
  • Geen vlinders gezien? Voer het alsnog in! Bij het formulier kun je aanvinken 'geen vlinders gezien'. Deze informatie is voor ons ook belangrijk. 

Zie je later op de dag of een van de andere teldagen weer vlinders? Dan kun je die doorgeven via een nieuwe telling.

Wanneer kan ik het beste vlinders gaan tellen?

Vlinders zijn vooral actief tussen 11 uur 's ochtends en 3 uur 's middags. Dat is dus het beste moment om te tellen. Wordt het warmer dan 30 graden? Dan kan je het telmoment beter even aanpassen en net zoals de vlinders een siƫsta doen. Tellen kan dan het beste voor of na het warmste moment van de dag: voor 13 uur of na 15 uur, maar niet later dan 18 uur.

Geef je telling door via tuintelling.nl

Maak van je tuin een vlindertuin

Vlinders hebben het zwaar in Nederland. Zorg ervoor dat ze in jouw omgeving een plekje hebben om te leven. Alle beetjes helpen en iedereen kan meedoen. 

  • Bestel de beste vlinderplanten in onze winkel.
  • Denk dan ook aan een aantal rupsenplanten, want zonder rupsen geen vlinders.
  • Gebruik nooit gif in je tuin. Dat doodt alle insecten en verstoort de natuurlijke balans.
  • Zorg voor een veilige plek in de winter. Ruim dus niet alles op, maar geef rupsen en poppen een plek om te schuilen.

Meer tips voor een vlindervriendelijke tuin
 

Vlinder-Doeboek

Wat is er leuker dan samen vlinders tellen? Ga met je (klein)kinderen de tuin in aan de hand van dit leuke Vlinder-Doeboek speciaal voor de jongste vlindertellers. Vol leuke weetjes, puzzels en tips om vlinders te tellen.

Download het Doeboek

Waarom is het belangrijk om mee te doen met de Tuinvlindertelling?

Het gaat slecht met de vlinders, bijen en andere insecten in Nederland, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de natuur. Uit onderzoek blijkt dat er steeds minder zijn. Daar moeten we iets aan doen!

Daarom houdt De Vlinderstichting ieder jaar de tuinvlindertelling. Dankzij deze jaarlijkse telling ontstaat een beter beeld van de toestand van de natuur in stad en dorp. Die informatie is belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en op klimaatverandering.

De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze nog beter beschermd kunnen worden.

Wat kan ik nog meer doen voor vlinders?

De Vlinderstichting ontvangt geen structurele subsidie. Donateurs, giften en vrijwilligers maken ons werk mogelijk. Draagt u vlinders een warm hart toe? Steun dan het werk van De Vlinderstichting. Eenmalig of structureel: alle beetjes helpen.

Help mee

Ontvang een seintje

Wil je op de hoogte blijven van de Tuinvlindertelling, de resultaten en verder alles rondom vlinders en De Vlinderstichting? Vul hieronder jouw e-mailadres in en je ontvangt automatisch onze nieuwsbrief in je mailbox. Afmelden is op ieder moment mogelijk.