chi-uil Antitype chi

Familie

uilen (NOCTUIDAE)

Zeldzaamheid

Zeer zeldzaam. Deze soort werd voor het eerst waargenomen in 1975 en is sindsdien alleen nog met zekerheid in Limburg (1979) en Noord-Brabant (1997) gezien.

Rode lijst

incidenteel

Meer foto's

Terug naar boven ^

Levenswijze

Vliegtijd en gedrag

Eind juli-eind september in één generatie. De vlinders komen zowel op licht als op smeer; overdag rusten ze op boomstammen of muren.

Levenscyclus

Rups: april-juli. De rups is ´s nachts actief en verpopt zich in een met aarde verstevigde cocon in de grond. De soort overwintert als ei.

Verspreiding

Vliegtijd

Benaming

Engelse naam

Grey Chi

Duitse naam

Chi-Eule

Franse naam

la Glouterone , le Chi

Synoniemen

Polia chi

Meer

Toelichting Nederlandse naam

Zie bij 'toelichting wetenschappelijke naam'. Ook in de Franse, Duitse en Engelse soortnaam wordt de chi gebruikt.

Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam

Antitype: antitupos is iets dat terug komt, een echo, een replica. Wijzend op overeenkomst met waarschijnlijk Polymixis (P. lichenea) die eerder werd beschreven door Hübner.
chi: chi is de Griekse letter die er uitziet als onze X; deze letter is duidelijk herkenbaar in het midden van de voorvleugel.

Auteursnaam en jaartal

(Linnaeus, 1758)

Herkenning

Kenmerken vlinder

Voorvleugellengte: 15-19 mm. Deze uil is te herkennen aan het karakteristieke zwarte teken in het middenveld dat meestal de vorm heeft van een smalle, langgerekte X; soms lijkt het meer op een balkje of heeft het de vorm van een aambeeld. De grondkleur van de voorvleugel is grijsachtig wit, koel lichtgrijs of donkergrijs. De achtervleugel van het mannetje is witachtig, die van het vrouwtje grijs.

Gelijkende soorten vlinder

De lichtgrijze uil (Lithophane ornitopus) heeft een smallere voorvleugel en bovendien een zwarte gebogen schouderstreep.

Gelijkende soorten vlinder

Verspreiding in Nederland in vier perioden

Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.

Habitat

Vooral heiden en graslanden.

Planten

Diverse kruidachtige planten, waaronder zuring.

Waardplant

Lathyrus
Lathyrus

Zuring
Rumex

Actualiteiten

Ontdek meer

Blijf op de hoogte

Ontvang vlindernieuws

Soorten uit dezelfde familie uilen (NOCTUIDAE)

Alle soorten uit deze familie