De cipresspanner vliegt in het buitenland in een generatie van het najaar tot het voorjaar.
De soort overwintert als vlinder.
Cypress carpet
La Phalene du cypres
(Geyer, 1831)
Deze Thera-soort is goed van de verwante soorten te onderscheiden door de opvallende schuine streep (bestaande uit een aantal opeenvolgende streepjes) die vanuit de vleugelpunt doorloopt tot in het wortelveld.
Zeer zeldzaam. In 2011 is deze soort voor het eerst in Nederland waargenomen, in Den Haag. Daarna enkele malen waargenomen in het zuidwesten van het land.
Komt niet voor.
Er is onvoldoende data om de soort te beoordelen voor de Rode Lijst van Vlaanderen (Veraghtert et al. 2023).
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd. De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben. Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld. De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar. Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.
Diverse soorten gekweekte coniferen (uit de cipressenfamilie) en jeneverbes.
Actualiteiten
Ontdek meerWord donateur
Steun De Vlinderstichting
gewone dwergspanner
Eupithecia vulgata
schijn-sparspanner
Thera britannica
gele oogspanner
Cyclophora linearia
witte sparspanner
Thera vetustata
grote wintervlinder
Erannis defoliaria
gespikkelde korstmosspanner
Fagivorina arenaria