Chevron Snout
Südliche Schnabeleule, Südliche Zünslereule
L'Hypène livide
Glaskruid is de hoofdwaardplant.
Hypena: hypene is een snor of een baard, naar de behaarde labiale palpen en mogelijk ook naar de haarborsteltjes die op de poten van een aantal soorten zitten. Hypena had aanvankelijk de status van een familie.
lividalis: lividus betekent loodkleurig, vanwege de metaalglans van de voorvleugel.
(Hübner, 1796)
Voorvleugellengte: 11–14 mm.
Lijkt op de dubbelstipsnuituil (H. obsitalis) maar die is bonter bespikkeld en heeft geen scherpe kleurscheiding bij de dwarslijn.
Zeer zeldzame trekvlinder. In 2023 voor het eerst waargenomen in Nederland.
Nog niet bekend uit België
Voornamelijk langs de Middelandse zee. In het United Kingdom zijn enkele exemplaren waargenomen, net als in Denemarken, Zweden en Estland.
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd. De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben. Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld. De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar. Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.
O.a. duinen.
Waardplant Groot glaskruid (fam. Urticaceae), maar wordt ook gezien op brandnetel (idem Urticaceae).
Blijf op de hoogte
Ontvang vlindernieuwsWord donateur
Steun De Vlinderstichting