Eind juni-eind augustus in één generatie.
Rups: begin april-eind juni. De soort overwintert als ei.
Scarce Copper
Dukatenfalter, Dukaten-Feuerfalter
l'Argus Satiné, Verge d'or
dukaatvlinder
Heodes virgaureae, Polyommatus virgaureae, Chrysophanus virgaureae
virgaureae: Solidago virgaurea, gulden roede; Linnaeus noemde deze plant ten onrechte de waardplant.
(Linnaeus, 1758)
Voorvleugellengte: circa 16 mm. De bovenkant van de vleugels is bij het mannetje glanzend oranje. Bij het vrouwtje is de bovenkant van de vleugels oranje met een duidelijke, zwarte tekening. De onderkant van de achtervleugel is oranjegrijs met weinig zwarte stippen en enkele witte vlekjes. Deze witte vlekjes vormen een karakteristiek kenmerk dat bij geen enkele andere vuurvlinder voorkomt.
Bij de grote vuurvlinder is de onderkant van de achtervleugel lichtblauw met een oranje band langs de achterrand. Zie ook de rode vuurvlinder.
Een dwaalgast waarvan uit ons land in totaal zeven waarnemingen bekend zijn. Zes daarvan betreffen vlinders die in de negentiende eeuw gezien werden. Spectaculair was de vondst van een vrouwtje morgenrood in 2003 in Midden-Limburg. De dichtstbijzijnde populaties bevinden zich in de Eifel en bij Hannover.
Het morgenrood is een honkvaste vlinder.
Het morgenrood heeft een versnipperd areaal in Noord- en Centraal-Europa. De dichtstbijzijnde populaties bevinden zich in de Eifel en bij Hannover.
Van Midden-Europa via de gematigde zone tot Centraal-Azië. Niet in West-Europa en niet in West- en Noord-Scandinavië. Naar het zuiden tot Midden-Italië en het noorden van de Balkan; meerdere geïsoleerde voorkomens op het Iberisch schiereiland en in Frankrijk.
Onderstaande diagrammen tonen de veranderingen van de talrijkheid in de loop van de tijd. De gegevens zijn afkomstig uit het Landelijk Meetnet Vlinders (CBS / De Vlinderstichting) en de Nationale Databank Flora en Fauna.
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.
Bloemrijke, vrij vochtige graslanden, meestal in een bosachtige omgeving.
Waardplanten diverse soorten zuring; vooral veldzuring.
Actualiteiten
Ontdek meerWord donateur
Steun De Vlinderstichting