Nieuwsbericht

En wij dan? Het lot van de veldleeuwerik en andere gewone soorten

woensdag 8 januari 2025

Wie kent de lyrische zang van de veldleeuwerik niet? Toch klinkt hij steeds minder in de Lage Landen. Wat betekent het verlies van gewone soorten voor onze levenskwaliteit? Tine Hens, journalist en auteur, maakt een persoonlijke zoektocht naar wat ze noemt het ‘archief van mogelijk verlies’.

Tine Hens, fotograaf Carmen De Vos Tine Hens (fotograaf: Carmen De Vos) Tine Hens (fotograaf: Carmen De Vos)
'Ik heb altijd al een soort voorliefde gehad voor soorten die bekeken werden als: Die zijn helemaal niet bijzonder. Daar gaan wij ons niet mee bezighouden. Een spreeuw? Daar zijn er toch genoeg van!'

Onze podcast Toekomst voor Natuur begint 2025 met een kersverse aflevering over het lot van gewone soorten. Veldleeuwerik, kievit, korenbloem, iep: ze verdwijnen uit onze landschappen.

Hoe kan dat? Wat doet dat met onze natuurbeleving? En wat is er nodig voor herstel? Tine Hens (onderzoeksjournalist) ziet een belangrijke rol weggelegd voor vreugde en andere emoties. En nodigt ons uit om de wereld op een andere manier te bezien. 

'Dieren zijn niet van nature zeldzaam, ze worden zeldzaam. En eigenlijk moet je vermijden dat dieren zeldzaam worden.' 

Aflevering 75 met Tine Hens is nu te beluisteren op jouw favoriete podcastplatform!

Luister nu 

 

Lees- en luistertips

Elke aflevering vraagt Anthonie zijn gast om een leestip voor de luisteraars. Ter inspiratie, verdieping of gewoon om je te verwonderen over de natuur. Tine bedankt Marc Argeloo voor zijn boek ‘Natuuramnesie’ en tipt zijn werk aan luisteraars. Je kunt het verhaal van Marc ook beluisteren in aflevering 15.

Verder tipt Tine ‘Schemervluchten’ van Helen Macdonald en ‘Tot in de hemel’ van Richard Powers. In deze aflevering komt ook aflevering 3 met Ben Koks ter sprake. We spreken ook over ‘De wereld die we delen’ van Tine. 

Henk Meeuwsen stelde de geluiden van de veldleeuwerik en kievit ter beschikking. Beluister het verhaal van Henk in aflevering 28.  

Congres van de Nederlandse Ornithologische Unie

Op zaterdag 1 februari 2025 vertelt Anthonie over zijn inzichten uit Toekomst voor Natuur op het congres van de Nederlandse Ornithologische Unie (NOU). Wil je daarbij zijn? Kijk hier voor meer informatie.

Laat een reactie achter

Reacties op deze of eerdere afleveringen zijn van harte welkom. Je kunt ons bereiken op onze sociale mediakanalen of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl. Voor updates en kijkjes achter de schermen, volg ons via @toekomstvoornatuur.bsky.social op Bluesky, @toekomstvoornatuur op Instagram en @toekomstnatuur op X. 

Over de podcast

Toekomst voor Natuur: Dé podcast over natuur in de Lage Landen. Ontmoet de onvoorstelbare rijkdom van natuur in de Lage Landen door de ogen van Anthonie Stip, een ervaren natuurbeschermer, en zijn gasten. Ruim 70 uur aan inspirerende gesprekken over de veerkracht en rijkdom van onze natuur. Nieuwe afleveringen verschijnen elke 2 weken op zaterdag.

Meer informatie over de podcast en de host

PietMunsterman podcast Saxifraga ToekomstVoorNatuur vogels