Nieuwsbericht

Vogeltrek verbindt: migratie als natuurlijk fenomeen

woensdag 25 december 2024

Twee keer per jaar trekken grote aantallen trekvogels van hun broedgebieden naar hun overwinteringsgebieden en weer terug. Tijdens hun reis verbinden ze landen, continenten én hun bewoners. In aflevering 74 van Toekomst voor Natuur spreekt Anthonie met Theunis Piersma, de wereldwijd vermaarde hoogleraar trekvogelecologie. Wat kunnen we leren van migratie als natuurlijk fenomeen?

Theunis Piersma in gesprek met lepelaaronderzoeker Mohamed Camara. Theunis Piersma in gesprek met lepelaaronderzoeker Mohamed Camara.

Theunis is net terug uit Mauritanië. Hij was daar voor enkele weken onderzoek aan wadvogels en het wad van Banc d’Arguin. Hoe is het om daar ‘onze’ lepelaars, kanoeten en andere trekvogels terug te zien? En hoe ziet de wereld eruit als we die door de ogen van deze trekvogels bekijken?

"We zitten ook in een soort chaos wat betreft hoe gaan we met onze omgeving om. En voortdurend vertellen die vogels daar verhalen over. Die je kunt oogsten als je daar de capaciteit voor in zet."

Theunis is openhartig over zijn rol als onderzoeker. Hij is opgeleid om alles door de wetenschappelijke bril van evolutionaire processen en natuurlijke selectie als verklaringsmodel te bekijken. Maar hij komt er steeds meer achter dat een essentieel deel van de werkelijkheid dan ontbreekt. Hoe gaat hij hiermee om? En hoe kijken zijn vakgenoten hiernaar?

"Maar binnen mijn vakgebied wordt dit afgedaan als onprofessioneel, dat je er zo over na zou denken. We mogen wel zo over mensen denken, maar mogen niet zo over niet-mensen denken."

Verder spreken Anthonie en Theunis over geopolitieke spanningen in Europa en de rol van migratie, over de afwezigheid van Nederland op het internationale toneel, de grutto als verhalenverteller en nieuwe plannen voor spannend onderzoek.

Aflevering 74 is nu te beluisteren op jouw favoriete podcastplatform! Een extra lange aflevering over de fascinerende wereld van trekvogels en wat we daar als mens van kunnen leren.

Luister nu

Leestip

Elke aflevering vraagt Anthonie zijn gast om een leestip voor de luisteraars. Ter inspiratie, verdieping of gewoon om je te verwonderen over de natuur. De leestip van Theunis is ‘Leven als een beest’ / ‘Being a beast’ van Charles Foster. In de aflevering gaat het ook over twee van de boeken die Theunis heeft gemaakt; dat zijn ‘Sinagote’ over het levensverhaal van een lepelaar en ‘Zwaluwen van Gaast’ over huiszwaluwen.

Laat een reactie achter

We vinden het leuk als je jouw reactie op deze of eerdere afleveringen met ons deelt. Je kunt ons bereiken op onze sociale mediakanalen of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl. Voor updates en kijkjes achter de schermen, volg ons via @toekomstvoornatuur.bsky.social op Bluesky, @toekomstvoornatuur op Instagram en @toekomstnatuur op X.

Over de podcast

Toekomst voor Natuur: Dé podcast over natuur in de Lage Landen. Ontmoet de onvoorstelbare rijkdom van natuur in de Lage Landen door de ogen van Anthonie Stip, een ervaren natuurbeschermer, en zijn gasten. Ruim 70 uur aan inspirerende gesprekken over de veerkracht en rijkdom van onze natuur. Nieuwe afleveringen verschijnen elke 2 weken op zaterdag.

Meer informatie over de podcast en de host

AnthonieStip migratie onderzoek overwinteren podcast TheunisPiersma ToekomstVoorNatuur Trekvogels