Zeer zeldzaam. In 2024 werd de soort nieuw voor Nederland beschreven aan de hand van een foto uit 2017 uit Balgoij, Gelderland.
In 2023 nieuw voor België gevonden aan de Belgische kant van de Sint-Pietersberg.
Van Spanje en zuidoost Frankrijk tot aan Griekenland en de zuidkant van fenoscandinavië. In Duitsland relatief zeldzaam, al wordt de soort in het oosten steeeds vaker waargenomen. Buiten Europa ook bekend uit de Kaukasus en Turkijke.
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd. De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben. Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld. De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar. Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.
Blijf op de hoogte
Ontvang vlindernieuwsWord donateur
Steun De Vlinderstichting
heide-schaaruil
Papestra biren
moerasplantenboorder
Globia algae
donkergroene korstmosuil
Cryphia algae
maansikkeluil
Agrochola lunosa
straaljagertje
Trigonophora flammea
grote worteluil
Agrotis ipsilon