Pappelkarmin
la Déplacée
Zie voor een uitgebreide toelichting op de Nederlandse naam de uitleg bij het rood weeskind.
Meer over Nederlandse namen
Catocala: kato is onder en kalos is mooi. Deze soorten hebben mooie, helder gekleurde achter- of ondervleugels.
elocata: elocatus is een huurling, een prostituee. We mogen aannemen dat Esper het spelletje van Linnaeus, zie C. nupta, meespeelde.
(Esper, 1787)
Voorvleugellengte: 33-37 mm. Deze Catocala-soort lijkt sterk op het rood weeskind (C. nupta), maar is groter en heeft een regelmatige, sterk getande binnenste en buitenste dwarslijn en een verdonkerde band in het middenveld. De donkere middenband op de fletsere rode achtervleugel is licht gebogen en loopt richting de binnenrand vaak smaller toe.
De enige bevestigde waarneming dateert uit 1969 in Noord-Holland.
Deze soort komt niet in België voor.
Van Noord-Afrika via het Iberisch schiereiland tot België en Nordrhein-Westfalen. Zwervers verder naar het noorden (Engeland, Scandinavië). Naar het oosten tot de Oeral en de Kaukasus.
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd. De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben. Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld. De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar. Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.
Actualiteiten
Ontdek meerBlijf op de hoogte
Ontvang vlindernieuwsWord donateur
Steun De Vlinderstichting
blauw weeskind
Catocala fraxini
phegeavlinder
Amata phegea
geel grasbeertje
Coscinia striata
vaal kokerbeertje
Eilema caniola
plakker
Lymantria dispar
glaskruidsnuituil
Hypena lividalis