Half juni-eind augustus in één generatie. De vlinders komen op licht.
Rups: april-juli. De rups leeft ongeveer halverwege in de stengel van de waardplant. De verpopping vindt plaats met de kop naar beneden in een oude droge rietstengel. De soort overwintert als ei op een rietstengel.
White-mantled Wainscot
Rohrglanzgras-Schilfeule
la Nonagrie neurique
rietboorder
Nonagria neurica
De rupsen van de rietboorders leven in rietstengels.
Deze soort lijkt sterk op Archanara dissoluta, geelbruine rietboorder, maar is daarvan te onderscheiden door de witte halskraag op de bovenzijde van het borststuk.
Archanara: namen gegeven door Walker zijn vaak zonder enige betekenis en deze maakt daarop geen uitzondering.
neurica: neuron is een zenuw, een ader in de vleugel van een insect. De aders van de voorvleugel zijn donker en de postdiscale lijn is aanwezig in de vorm van vlekjes op de aders.
(Hübner, 1808)
Voorvleugellengte: 12-13 mm. Deze uil lijkt sterk op de geelbruine rietboorder (A. dissoluta), maar is daarvan te onderscheiden door de duidelijkere witte halskraag op de bovenzijde van het borststuk en het ontbreken van de middenstip op de onderzijdevan de voor- en achtervleugel. De donkere, lichtomrande ringvlek en niervlek liggen beide gedeeltelijk in de donkere veeg die vanuit het wortelveld langs de hoofdader doorloopt tot in het middenveld; vaak zijn deze uilvlekken slechts zichtbaar als kleine witte vlekken of boogjes. Dichter bij de voorrand zijn soms zeer vaag de buitenste randen van de ringvlek en de niervlek te herkennen.
Zie de geelbruine rietboorder (A. dissoluta).
Geelbruine rietboorder (Archanara dissoluta).
N.B.: vergelijk behalve de uiterlijke kenmerken ook de tijd van het jaar waarin de rupsen voorkomen, het habitat en de waardplant(en).
Vrij zeldzaam. Wordt vooral waargenomen in het zuidwesten van het land; er zijn geen waarnemingen bekend ten oosten van de lijn
Emmen-Eindhoven. RL: niet bedreigd.
Zeer zeldzaam in Vlaanderen. Verspreide vindplaatsen in West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen; vroeger ook gezien in Limburg. Ontbreekt in Wallonië.
De soort staat als Bedreigd op de Rode Lijst van Vlaanderen (Veraghtert et al. 2023).
Zeer lokaal in Europa, noordelijk tot Zuidoost-Engeland, Denemarken en Letland. Naar het zuiden tot Zuidoost-Frankrijk, Italië, Slovenië, Bulgarije en de Krim. Van buiten Europa alleen uit Marokko gemeld (Rungs, 1979).
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd. De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben. Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld. De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar. Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.
Rietlanden en slootkanten.
Riet.
Actualiteiten
Ontdek meerBlijf op de hoogte
Ontvang vlindernieuwsWord donateur
Steun De Vlinderstichting