De soort vliegt in het buitenland van juni tot september. De vlinders komen op licht en worden overdag soms opgejaagd uit de grasvegetatie.
Rups: juli-mei. De soort overwintert als jonge rups laag op de waardplant en verpopt zich in een losse cocon onder de waardplant.
Rest Harrow
Hauhechelspanner
la Phalène de l arrête-boeuf
Stalkruid is de enige waardplant van deze spanner. Meer over Nederlandse namen
Aplasta: aplastos is onveranderd, eenvoudig, ongerept. Heeft waarschijnlijk te maken met de vage tekening op de vleugels.
ononaria: Ononis is stalkruid, de waardplant van de vlinder.
(Fuessly, 1783)
Voorvleugellengte: 13-14 mm. In rust, hangend aan stengels in open grasvegetaties, bedekken de voorvleugels vrijwel geheel de achtervleugels. De roodachtige banden in het zoomveld en de spikkeltjes, die het duidelijkst zijn bij het mannetje, vormen samen met het ontbreken van verdere tekening op de vleugel een karakteristieke combinatie.
Zeer zeldzaam. Een trekvlinder waarvan slechts enkele waarnemingen bekend zijn.
Zeer zeldzaam. Beperkt tot Luxemburg, maar recente waarnemingen ontbreken.
Er is onvoldoende data om de soort te beoordelen voor de Rode Lijst van Vlaanderen (Veraghtert et al. 2023).
In het zuiden van het Iberisch Schiereiland via Italië en de Balkan tot Klein-Azië en Armenië. In het noorden van Engeland tot de Baltische staten en verder Zuid-Rusland en de Kaukasus. Niet in Scandinavië.
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd. De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben. Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld. De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar. Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.
Warme, droge kalkrijke locaties met een korte grasvegetatie en open, maar beschutte zonnige hoekjes.
Stalkruid.
Actualiteiten
Ontdek meerBlijf op de hoogte
Ontvang vlindernieuwsWord donateur
Steun De Vlinderstichting
schimmelspanner
Dysstroma truncata
bleke novemberspanner
Epirrita christyi
kleine voorjaarsspanner
Agriopis leucophaearia
lindedwergspanner
Eupithecia egenaria
bruine grijsbandspanner
Cabera exanthemata
vroege blokspanner
Trichopteryx carpinata