Half mei-eind augustus in één of twee generaties. De vlinders komen op licht, smeer en bloemen.
Rups: juli-september. De rups foerageert ´s nachts. De soort overwintert als pop onder de grond.
The Flame
Putris-Erdeule
la Noctulelle putride
Axilia putris, Agrotis putris, Xylina putris, Rhyacia putris
De vlinder in rust lijkt een afgebroken stukje hout.
Ook de wetenschappelijke naam verwijst naar hout.
Axylia: xulon is bewerkt hout, naar de gelijkenis van het vleugelpatroon met dat van een plank.
putris: puter is rot, vergaan, naar de gelijkenis van het vleugeluiterlijk met rottend hout.
(Linnaeus, 1761)
Voorvleugellengte: 14-16 mm. Een karakteristieke en weinig variabele soort die in rust de vleugels rond het lichaam vouwt en sterk lijkt op een afgebroken takje of een droog stukje hout. De voorvleugel is houtkleurig, soms met een roodbruine tint en langs de voorrand donkerbruin. De niervlek die zich precies op deze kleurscheiding bevindt, is opvallend donker.
Tot 35 mm; lichaam dik, versmald naar de kop; lichaam grijsachtig bruin, zwart gespikkeld en met zwarte en groenachtig grijze tekening; over de rug een rij kleine geelachtige vlekjes; de segmenten vier, zes en elf zijn duidelijk gezwollen; verheven zwartachtige vlekjes; kop donkerbruin.
Zie de puta-uil (Agrotis puta). De roetvlek (Xylena exsoleta) en de houtkleurige vlinder (X. vetusta) hebben oppervlakkig gezien een gelijkende vorm, maar zijn veel groter en hebben een sterk verschillende kleurverdeling op de voorvleugel.
Zeer algemeen. Komt verspreid over het hele land voor. RL: niet bedreigd.
Zeer algemeen in het hele land.
De soort staat op de Rode Lijst van Vlaanderen als Momenteel niet in Gevaar (Veraghtert et al. 2023).
Noordwest-Afrika (Marokko), Europa (in het zuiden niet zo gewoon, in het noorden tot Schotland, Zuid-Noorwegen, Zuid-Zweden, Zuid-Finland) en gematigd Azië (naar het oosten tot Japan, naar het zuiden tot Noord-Turkije en de Kaukasus).
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd. De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben. Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld. De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar. Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.
Diverse kruidachtige planten, waaronder walstro, weegbree, brandnetel, zuring en dovenetel.
Actualiteiten
Ontdek meerBlijf op de hoogte
Ontvang vlindernieuwsWord donateur
Steun De Vlinderstichting