Nieuwsbericht

Libellen sluipen uit

donderdag 21 april 2022

Het zonnige weer van maart en van de laatste dagen zorgen er voor dat veel libellenlarven uit het water kruipen, waarna de libellen eruit kruipen. Er zijn zowel al juffertjes actief als ook de wat grotere libellen. De komende weken komen er veel soorten tevoorschijn.

Vuurjuffer. Vuurjuffer.

De winterjuffers zijn er al langer, want die overwinteren als libel en zijn direct actief als de weersomstandigheden het toelaten. Deze zijn inmiddels bij de voortplantingswateren en hebben zich grotendeels al voortgeplant. In de zomer zullen de nakomelingen verschijnen en de nu nog actieve winterjuffers zullen snel verdwijnen. De vuurjuffer komt nu juist massaal tevoorschijn. Dit is altijd een van de eerste libellen die in het voorjaar uitsluipen. Ze zitten verspreid door het hele land en hebben zich de afgelopen tientallen jaren flink uitgebreid.

Tuinvijver

Dat heeft ook te maken met het feit dat veel mensen een vijver in de tuin hebben. De vuurjuffer kan zich uitstekend voortplanten in tuinvijvers, ook als deze maar gering van omvang zijn. Als je goed in de oeverplanten langs je tuinvijver zoekt kom je misschien uitsluipende larven van de vuurjuffer tegen. Deze kruipen uit het water en grijpen zich stevig vast. Vervolgens barst de larvenhuid open en wringt de juffer zich uit de larvenhuid. Als dat gelukt is pompt ze haar vleugels op en vervolgens haar lijfje. Een spannend proces dat je zomaar in je eigen tuin te zien kunt krijgen.

Roy van Grunsven, ecoloog bij De Vlinderstichting: "Larvenhuidjes zijn misschien niet zo kleurrijk als volwassen libellen maar het betekent wel dat die libellensoort zich daar voortgeplant heeft en niet zomaar is aan komen vliegen. Waarnemingen van larvenhuidjes zijn dus heel waardevol."

Andere juffers en libellen

Smaragdlibel is een typische voorjaarssoort. Smaragdlibel is een typische voorjaarssoort.

 

Ook de eerste andere juffertjes komen nu tevoorschijn, zoals lantaarntje en watersnuffel, maar deze aantallen zijn nog laag. Van de grotere libellen zijn de glassnijder en de smaragdlibel typische voorjaarssoorten. Als je nu een grotere libel ziet met zwart en blauw op het achterlijf, dan heb je zeker te maken met de glassnijder. Later in het jaar verschijnen nog meer grotere libellen met die kleur, maar daar heb je nu nog geen last van. De glassnijder heeft in mei de piek, maar wordt nu al veel gemeld. Het zwaartepunt van de verspreiding ligt in de laagveengebieden, maar ook deze soort heeft zich de afgelopen tientallen jaren sterk uitgebreid en is nu bijna in het hele land te vinden, behalve in Zeeland en andere gebieden met zilt water.

Smaragdlibel

Ook een andere grotere libel, de smaragdlibel, is nu veel aanwezig, maar die is in het Westen van het land schaars. In het laagveengebied komt deze nog wel voor, maar verder vooral op de zandgronden en ook wel in het rivierengebied. Het is een schitterende libel met een groen metallic kleur, zeker als ze goed zijn uitgekleurd. Jonge dieren zijn meer bruin, maar ook deze hebben die metallic glans. 

Als u libellen ziet de komende dagen en ze op naam kunt brengen geef ze dan door op de invoerportalen van Waarneming.nl of Telmee.nl. Uw tuinwaarnemingen kunt u ook doorgeven aan de Jaarrond Tuintelling.

Libellenvijver

Libellen leven van allerlei vliegende insecten. In een gevarieerde, natuurvriendelijke tuin vliegt van alles rond en kunnen libellen jagen. Een prettig voordeel van libellen in de tuin is dat ze zowel onder als boven het water het aantal muggen binnen de perken houden. Vaak komen libellen niet alleen om wat te eten. Als u een vijver heeft zullen libellen zich, met een beetje geluk, voortplanten in uw tuin. Wil je weten hoe je jouw vijver aantrekkelijk maakt voor libellen?

Lees verder

2022 KarsVeling Libellen Natuurbericht Voorjaar