Nieuwsbericht

Prachtige dagactieve nachtvlinders vliegen nu

donderdag 24 juni 2021

Je leest het goed: er zijn nachtvlinders die overdag vliegen. Dat geeft wel verwarring, want deze staan niet in een gewoon vlinderboek. Dan denk je met iets heel zeldzaams te maken te hebben, terwijl veel van deze dagactieve nachtvlinders best veel voorkomen. We stellen er hier een paar aan je voor.

Een aantal van die overdag vliegende nachtvlinders zorgt nogal eens voor extra verwarring bij vlinderaars. Als je op zoek bent naar de aardbeivlinder op de Veluwe en denkt er eindelijk een gevonden te hebben, blijkt het een mi-vlinder te zijn. Ook deze is donkerbruin met een crèmekleurige tekening, maar hij mist de losse stipjes die de aardbeivlinder heeft. Als de vlinders stilzitten is dit verschil goed te zien, maar vliegend zet de mi-vlinder je snel op het verkeerde been. Iets vergelijkbaars speelt bij de bruine daguil, die qua grootte en kleur erg op een bruin dikkopje lijkt, een zeldzame soort uit Zuid-Limburg. De bruine daguil is een zeer algemene vlinder in Zuid- en Oost-Nederland. De vlinder komt voor in (kalk)graslanden, bloemrijke hooilanden, bosranden, wegbermen en spoordijken. Het is een echte snoeper, die veel nectar nodig heeft en dus echt gebonden is aan bloemrijke plekken. In die bloemrijke graslanden kun je ook de gestreepte goudspanner tegenkomen. Deze is prachtig goudbruin van kleur met vele dunne kronkellijntjes.

Wat dagactieve nachtvlinders. Wat dagactieve nachtvlinders.

Verwarrende sinten

Kolibrievlinders worden veel in tuinen gezien. Kolibrievlinders worden veel in tuinen gezien.

Er zijn ook dagactieve nachtvlinders die door elkaar gehaald worden. De sint-jansvlinder en de sint-jacobsvlinder lijken wat naam betreft op elkaar, maar ook hun vorm en kleur zijn vergelijkbaar: donker met prachtige bordeauxrode stippen. De sint-jacobsvlinder hoort bij de familie van de spinneruilen en heeft rode stippen, maar ook een lange rode streep op de vleugels. De sint-jansvlinder hoort bij de familie van de bloeddrupjes en heeft alleen rode stippen. Een ander bloeddrupje, dat ook nu vliegt, is de metaalvlinder. Deze is prachtig metallic groen en komt voor in allerlei graslanden, vooral op de zandgronden. Het boterbloempje, een prachtige naam voor een gele nachtvlinder met bruine stippen, is vrij zeldzaam en komt alleen voor in het zuidoosten van Nederland, vooral in Limburg. Op de vliegplaatsen kunnen de aantallen wel groot zijn; soms worden er wel honderd van een locatie gemeld. De gamma-uil is een zeer algemene dagactieve nachtvlinder  die je overal in het land kunt tegenkomen. Het is een trekvlinder, net als de laatste soort die we hier noemen: de kolibrievlinder. Deze bijzondere vlinder, die echt als een kolibrie voor bloemen hangt en daar met zijn roltong nectar uit snoept, wordt gelukkig veel waargenomen. Dit is een soort die heel veel in tuinen wordt gezien.

Doe mee aan de tuintelling

Over tuinen gesproken: op 3 juli start weer de jaarlijkse tuinvlindertelling en we hopen dat jullie allemaal meedoen door een of meer keren een kwartier lang alle vlinders door te geven die je in je tuin tegenkomt.

2021 dagactief Nachtvlinders Natuurbericht