In het buitenland: eind april-begin juni en half juli-eind augustus in twee generaties; de tweede generatie is aanzienlijk kleiner dan de eerste. De vlinders komen op licht.
Cumbrian Umber
Küchenschellen-Waldrebenspanner
l'Horisme des pulsatilles , la Phalène aqueuse
Cidaria aquata
Bosrank is een belangrijke waardplant van deze spanner en de grondkleur is grijswit (met een mooie bruine tekening).
Horisme: horima is een grens; de duidelijk afgebakende lijn op voor- en achtervleugel.
aquata: aqua is water. Mogelijk omdat de tekening er gewassen uitziet. Hübner had hierbij eigenlijk H. tersata in gedachten.
(Hübner, 1813)
Tot 30 mm; lichaam grijs met een variabele bruine zweem; over rug en kop een onregelmatige, zwarte, witgezoomde middenstreep; op de onderzijde een bleek okerkleurige lengtestreep; kop grijsachtig wit.
De laatste waarneming dateert uit 1858 in Limburg.
Vroeger zeer zeldzaam en lokaal in het zuiden van Luxemburg, maar geen recente meldingen.
De grijze bosrankspanner heeft een verbrokkeld voorkomen in Europa; van Spanje en Frankrijk via Italië tot de Karpaten. De noordelijkste waarnemingen in Zuid-Scandinavië en de Baltische staten. Verder in Rusland, Siberië en Mongolië.
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd. De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben. Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld. De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar. Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.
Vooral bosrank, maar ook wildemanskruid wordt genoemd.
Actualiteiten
Ontdek meerBlijf op de hoogte
Ontvang vlindernieuwsWord donateur
Steun De Vlinderstichting
berkenwintervlinder
Operophtera fagata
lieveling
Timandra comae
geveerde spikkelspanner
Peribatodes secundaria
meidoornspanner
Theria primaria
tere zomervlinder
Hemistola chrysoprasaria
vierkantspikkelspanner
Paradarisa consonaria