Half mei-begin september in één, soms twee generaties. De vlinders worden soms overdag aangetroffen, rustend op de bovenzijde van laag gebladerte. Ze vliegen al vroeg in de schemering en komen goed op licht; meestal gaan ze naast de lichtval zitten in plaats van erin.
Rups: juli-september. De soort overwintert als pop in de grond.
Waved Carpet
Malven-Dickkopffalter
la Zérène du groseillier , la Palène mouchetée
Calospilos sylvata, Zerene ulmata
Porseleinvlinder is een al lang bestaande naam die al gebruikt wordt door Ter Haar in 'Onze vlinders' (begin vorige eeuw).
sylvata: silva, sylva is een bos, de habitat van deze soort.
(Scopoli, 1763)
Voorvleugellengte: 18-22 mm. Rust met gedeeltelijk gespreide vleugels, waardoor het warrige zwart met geeloranje vlekkenpatroon op de achtervleugel en bij de vleugelwortel en de binnenrandhoek van de voorvleugel goed te zien is. De grijze tekening langs de voorrand van de voorvleugel is beperkt en de vleugelpunt is wit.
Tot 29 mm; lichaam crèmewit met zwarte longitudinale strepen; over de rug een gebroken lichtgele middenband en over de spiracula een ononderbroken, brede, lichtgele lengtestreep; kop en poten van de thorax glimmend zwart.
Zie de bonte bessenvlinder (A. grossulariata).
Algemeen. Komt verspreid over het hele land voor. RL: niet bedreigd.
Vrij zeldzaam. Wijdverbreid in het hele land en lokaal algemeen.
De soort staat op de Rode Lijst van Vlaanderen als Bijna in Gevaar (Veraghtert et al. 2023).
Van Spanje en Zuid-Frankrijk via West- en Midden-Europa tot Oost-Azië; in het zuiden van de zuidrand van de Alpen naar het oosten tot de Kaukasus, in het noorden tot Midden-Scandinavië.
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd. De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben. Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld. De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar. Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.
Actualiteiten
Ontdek meerBlijf op de hoogte
Ontvang vlindernieuwsWord donateur
Steun De Vlinderstichting