Half april-eind september in twee generaties. De vlinders komen op licht.
Rups: juni-september. De rupsen worden vaak gevonden op jonge bomen op open plekken. De soort overwintert als pop in een losse cocon in de grond.
Pebble Prominent
Zickzack-Zahnspinner
le Bois veiné
kameelrupsvlinder, kameeltjesvlinder
Eligmodonta ziczac, Notodonta zigzac
Kameeltje is reeds een lang bestaande naam en wordt al gebruikt door Ter Haar in 'Onze vlinders'. Bij Ter Haar was dat nog kameeltjesvlinder.
De bizarre rupsvorm van deze soort opent de mogelijkheid om te verwijzen naar vele andere diersoorten zoals in dit geval naar een 'kameel'.
Notodonta: notos is de achterkant en odous, odostos is een tand; naar de dorsale schubbenpluimen op de voorvleugels die naar voren komen als de vleugels in rust zijn. Het is waarschijnlijk dat Ochsenheimer ook de bulten op de rupsrug van een aantal soorten in gedachten had.
ziczac: ziczac is een latinisering van het duitse zickzack is zigzag, naar het zigzag-profiel van de rups met bulten; de duidelijkheid daarvan hangt van de houding van de rups af.
(Linnaeus, 1758)
Voorvleugellengte: 17-24 mm. De voorvleugel is grotendeels bruinachtig geel met in het middenveld langs de voorrand een witachtig vlak, die aan de buitenzijde begrensd wordt door een opvallende zwartbruine haakvormige vlek. Deze tekening vormt een belangrijk onderscheidend kenmerk, hoewel de kleur en de intensiteit enigszins variëren.
Tot 40 mm; lichaam bleek grijsachtig groen, soms met een purperachtig roze zweem; de achterste segmenten soms geelachtig of helder oranje bruin; segmenten vijf en zes met opvallende bulten op de rugzijde en segment elf met een kleinere bult; over de rugzijde van de eerste drie segmenten een brede donkergroene middenband; kop witachtig met zwartachtig groene stippen.
Zie de wilgentandvlinder (N. tritophus).
Geelbruine tandvlinder (Notodonta torva) en wilgentandvlinder (Notodonta tritophus).
N.B.: vergelijk behalve de uiterlijke kenmerken ook de tijd van het jaar waarin de rupsen voorkomen, het habitat en de waardplant(en).
Algemeen. Komt verspreid over het hele land voor. RL: gevoelig.
Vrij algemeen in het hele land.
De soort staat op de Rode Lijst van Vlaanderen als Momenteel niet in Gevaar (Veraghtert et al. 2023).
Van het Iberisch schiereiland en Marokko via heel Europa tot Siberië. Naar het zuiden via het Middellandse Zeegebied en Turkije tot de Zwarte Zee, de Kaukasus en de Kaspische Zee. Naar het noorden heel Scandinavië.
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd. De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben. Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld. De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar. Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.
Blijf op de hoogte
Ontvang vlindernieuwsWord donateur
Steun De Vlinderstichting