Juni tot augustus in één generate per jaar. Vlinders komen op licht maar worden eerder bij het 'stropen' gezien.
Overwintert als ei onder schors of in scheuren op eik.
Oak yellow underwing
la Nymphagogue
Catocala: kato is onder en kalos is mooi. Deze soorten hebben mooie, helder gekleurde achter- of ondervleugels.
nymphagoga: samenvoeging van 'nymph' (bruid) en 'agōgós' (begeleiding). D.w.z. begeleider van de bruid naar het huwelijk.
(Esper, 1787)
Zeer zeldzaam. De eerste waarneming dateert uit IJmuiden in augustus 2020.
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd. De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben. Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld. De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar. Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.
Heeft voorkeur voor lichte en warme eikenbossen.
In Zuid-Europa op eik, met name steeneik.
hopsnuituil
Hypena rostralis
gele tijger
Spilosoma lutea
witlijnprachtuil
Grammodes stolida
naaldboombeertje
Eilema depressa
donkerbruine snuituil
Idia calvaria
mi-vlinder
Euclidia mi