maandag 17 juni 2024
Heeft u mee geteld afgelopen weekend? Het was de jaarlijkse libellentuintelling. Het weer was niet optimaal, maar toch zijn veel mensen een of meer kwartier in hun tuin op zoek gegaan naar juffertjes en ‘echte’ libellen. Heeft u de smaak te pakken, maar wilt u nog meer weten over libellen en hoe je die kunt herkennen? Dan is een excursie naar een mooi libellengebied met een expert ideaal.
De Vlinderstichting organiseert een aantal libellenexcursies. Zo gaan we op 5 juli naar het libellenreservaat Ravenvennen in Noord-Limburg. Een prachtig gevarieerd gebied waar we zeker leuke soorten zullen tegenkomen. Het is bos-vennen-heidegebied met veel variatie en dus ook veel verschillende soorten libellen. Zo kun je er vijf soorten pantserjuffers vinden en dus goed de verschillen zien. Ook is de zeldzame koraaljuffer er aanwezig, een prachtig fijn en fragiel juffertje dat schitterend rood gekleurd is.
Ook kom je witsnuitlibellen tegen. De gevlekte witsnuitlibel is een Europees beschermde soort, maar deze vliegt in het voorjaar. Ook de noordse witsnuitlibel en de venwitsnuitlibel komen voor in de Ravenvennen en die laatste vliegt zeker nog. De heidelibellen zijn ook goed vertegenwoordigd en je kunt ze in grote aantallen te zien krijgen, zodat je de verschillen goed in de vingers krijgt. De libellenexperts zullen uitleggen dat de kleur niet veel zegt, maar dat er andere kenmerken zijn waaraan je de bruinrode, steenrode en bloedrode heidelibel kunt herkennen. Bovendien heb je ook kans op de zuidelijke heidelibel.
Op 23 augustus zijn we in een van de libellenhotspots van Nederland, het Woldlakebos in het Nationaal park Weerribben-Wieden. Alle min of meer gewone libellen en juffers kun je daar vinden en er zijn ook ‘specialiteiten’, die je elders minder of niet tegenkomt. Zo gaan we op zoek naar de gevlekte glanslibel en de sierlijke witsnuitlibel. Ook maken we kans op noordse winterjuffers die rond die tijd uitsluipen en vervolgens gaan zwerven naar overwinteringsplekken ver buiten het Woldlakebos. Ze worden tot ver in Drenthe en Friesland overwinterend gevonden.
Ook de groene glazenmaker is aanwezig en is vooral in augustus en september als libel actief. Het gaat niet goed met deze specialist van krabbenscheer, maar in het Nationaal park Weerribben-Wieden komt hij nog regelmatig voor. Een soort die tot voor kort zeer zeldzaam was in ons land, is nu in het Woldlakebos in flinke aantallen te vinden, namelijk de kempense heidelibel. Ook de andere heidelibellen vliegen er natuurlijk, zodat er volop gelegenheid is om de verschillen tussen die soorten in de vingers te krijgen.
2024 BloedrodeHeidelibel CeriagrionTenellum GevlekteWitsnuitlibel KarsVeling Koraaljuffer LeucorrhiniaPectoralis Libellen Natuurbericht SympetrumSanguineum
Libellen herkennen is echt niet zo moeilijk
1-apr-2024
Wanneer sluipen de eerste libellen uit?
22-mrt-2024
2023 was geen goed libellenjaar
13-jan-2024
Hoe komt een vlinder de winter door? #5
21-nov-2024