Glazenmakers behoren tot onze grootste libellen. Ze hebben allemaal een lang, slank achterlijf en grote ogen. De meeste soorten hebben een mozaïektekening van gekleurde vlekjes op het achterlijf. Het borststuk is grotendeels groen of geel, of bruin met gele banden.
Glazenmakers worden meestal vliegend waargenomen. Beide geslachten maken lange jachtvluchten, soms hoog in de lucht. Mannetjes patrouilleren veelvuldig langs en boven het water, waarbij ze snelle uithalen naar andere libellen maken, maar ook regelmatig stil hangen in de lucht. Eitjes worden afgezet in levende of dode planten. Wanneer glazenmakers rusten in de vegetatie doen ze dit hangend, in verticale positie.
Glazenmakers komen voor in zeer uiteenlopende watertypen. Een rijke begroeiing van het water is voor de meeste soorten echter belangrijk. Twee soorten zijn sterk gespecialiseerd in het vegetatietype waarin eieren worden afgezet: de noordse glazenmaker (drijvende veenmospakketten) en, nog sterker, de groene glazenmaker (uitsluitend krabbenscheervegetaties). In Nederland komen geen soorten voor die gespecialiseerd zijn in stromend water, in het buitenland echter wel.
Kom je er maar niet uit met die glazenmakers? Kijk eens naar deze herkenningskaart. Dan gaat het vast lukken! Of bekijk dit artikel over het herkennen van glazenmakers.
Pdf Herkenningskaart glazenmakers
blauwe glazenmaker
Aeshna cyanea
Aeshnidae: Aeshninae
bruine glazenmaker
Aeshna grandis
Aeshnidae: Aeshninae
glassnijder
Brachytron pratense
Aeshnidae: Brachytroninae
groene glazenmaker
Aeshna viridis
Aeshnidae: Aeshninae
grote keizerlibel
Anax imperator
Aeshnidae: Aeshninae
noordse glazenmaker
Aeshna subarctica
Aeshnidae: Aeshninae
paardenbijter
Aeshna mixta
Aeshnidae: Aeshninae
venglazenmaker
Aeshna juncea
Aeshnidae: Aeshninae
vroege glazenmaker
Aeshna isoceles
Aeshnidae: Aeshnidae
zadellibel
Anax ephippiger
Aeshnidae: Aeshninae
zuidelijke glazenmaker
Aeshna affinis
Aeshnidae: Aeshninae
zuidelijke keizerlibel
Anax parthenope
Aeshnidae: Aeshninae